Beatles monument en het Stierkalfje

 

 

                   W e l k o m   b ij   de   Cu l t u u r    H i s t o r i s c h e    R o u t e    B l o k k e r

 

 

 

 

 

 

 
 Home
 Route info
 Molen De Krijgsman
 Barmhartige Samaritaan
 Klooster Bethlehem
 Kloosterpoort Bethlehem
 Graftombe
 Historische Tuin
 Het Bangerter Rad
 Schoorsteen
 Bruine Beuk
 MAK Blokweer
 Kloosterpoort en tuin
 Beatles monument
 Werkgroepen
 Ontwikkelingen
 Het logo van Blokker
 Bestuur
 Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Beatles: van Liverpool naar Blokker

De beroemdste popgroep ter wereld, The Beatles uit Liverpool in Engeland, trad slechts één maal in Nederland op. Dat was op 6 juni 1964 in Blokker, tijdens hun eerste wereldtournee. Nadat ze die dag een legendarische rondvaart door de Amsterdamse grachten hadden gemaakt, togen The Beatles per auto naar Blokker. De tocht daarheen was al een belevenis vanwege de vele fans langs de route. De veilinghal ‘Op Hoop van Zegen’, nu de Westfriese Beurs, was de locatie van het concert. Voor de gelegenheid was alles geďmproviseerd, van het podium tot de tap. Ze gaven twee unieke optredens.

In de middag gaven de bandleden Paul McCartney, George Harrisson, Jimmy Nicol (Ringo Starr was ziek), en John Lennon hun eerste concert. De band behoefde geen introductie. Vanaf het eerste nummer ‘I saw her standing there’, gingen de 2.500  fans los. In de avond werd opnieuw een optreden gegeven, nu voor 7.500 mensen. Het paste maar krap in de veilinghal. Fans met een kaartje gingen door de voordeur, anderen kropen door de ramen of luisterden buiten om alles te kunnen zien of horen. Vanwege de uitzinnige aanhang was de muziek maar matig te verstaan, dat mocht de pret van de fans niet drukken. Het tweede concert voor de uitzinnige fans duurde bijna een uur. Daarna vonden The Beatles het mooi geweest, er was nog een volgend stuk van de wereldtournee af te werken. De toer moest verder van Blokker naar Hong Kong en Sydney.

In 1999 werd ter herinnering aan het concert een monument voor The Beatles geplaatst. Het is ontworpen door de kunstenaar Harma Heikens (1963) uit Groningen en gerealiseerd door de Stichting The Beatles in Blokker in samenwerking met bedrijven, gemeente Drechterland, gemeente Hoorn en de Provincie Noord-Holland.

Het staat tegenover de plek waar het optreden plaatsvond. In het perkje zijn rozen geplant met de toepasselijke naam ‘Yesterday’.

 

 

De Stichting Cultuur Historische Route Blokker heeft als doelstelling het onder de aandacht brengen van de cultuurhistorie van het Westfriese dorp Blokker.

 

 


 

 

 

 

Het veelal jonge publiek was euforisch en zong alle hits uit volle borst mee. In Nederland was dit nog nooit vertoond.

 
The Beatles, v.l.n.r. met bassist Paul McCartney, op gitaar George Harrison en John Lennon en als gelegenheidsdrummer Jimmy Nicol. Tussen de doeken gaapt het Blokkerse publiek de muziekidolen aan.

Link naar videofilms van The Beatles in Blokker www.youtube.com/watch?v=XxifNJChWZ0

www.youtube.com/watch?v=EcQncVJ_kcc

 

Deze plaats, waar Westerblokker en Oosterblokker bij elkaar komen, is tevens het hart van het kilometers lange dorp. De bewoners hielden zich in het verleden met name bezig met akkerbouw, fruitteelt en veeteelt. Symbool voor dit verleden is dan ook een stierkalfje, dat staat voor krachtig, jong en snel groeiend. Dit bronzen beeldje werd in 1969 geplaatst en is vervaardigd door de kunstenaar Jan van Druten (1916 - 1993), die een atelier had in Schellinkhout. Een kalfje uit de veehouderij van de familie Posch stond model voor dit beeld.

In 2008 verdween het stierkalfje, maar werd tot vreugde van de dorpsbewoners in 2010 weer teruggevonden. In januari 2011 is het kalfje, tijdens de jaarlijkse ‘Blokkerdag’, weer teruggeplaatst. Het werd volgens de Blokkerse traditie opnieuw gedoopt met een ‘Blokkers bittertje’.  

Foto: Familiearchief P. Posch, Schellinkhout
Het Stierkalfje