Webdesign: Ben Bontan,  Opkamer 3,  1689 DE Zwaag
Tel. mobiel: 06 22 00 70 48 
 benbontan@planet.nl

 

 

De Schoorstenen met ketelhuis

 

 

                   W e l k o m   b ij   de   Cu l t u u r    H i s t o r i s c h e    R o u t e    B l o k k e r

 

 

 

 

 

 

 

 
Vrijdag 26 augustus 2016 vond de officiŽle afronding plaats van de herbouw van de tuindersschoorsteen door wethouder Judith de Jong. 
Klik hier voor de foto's>
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechts:
De schoorsteen achter Kolenbergstraat 49, in Blokker

 

 

 Home
 Route info
 Molen De Krijgsman
 Barmhartige Samaritaan
 Klooster Bethlehem
 Kloosterpoort Bethlehem
 Graftombe
 Historische Tuin
 Het Bangerter Rad
 Schoorsteen
 Bruine Beuk
 MAK Blokweer
 Kloosterpoort en tuin
 Beatles monument
 Werkgroepen
 Ontwikkelingen
 Het logo van Blokker
 Bestuur
 Links

 

De Stichting Cultuur Historische Route Blokker heeft als doelstelling het onder de aandacht brengen van de cultuurhistorie van het Westfriese dorp Blokker.
De Stichting Cultuur Historische Route Blokker heeft als doelstelling het onder de aandacht brengen van de cultuurhistorie van het Westfriese dorp Blokker.
Op 2 februari 2015 startte wethouder Judith de Jong het verplaatsen van de laatste tuindersschoorsteen in Blokker, onderdeel van de Cultuur Historische Route Blokker.
Klik hier voor de fotopagina!

 

 

Op de twee linker foto's kunt u zien hoe vroeger schoorstenen werden gebouwd.
Vanuit de binnenkant werd alles opgebouwd en de aanvoer van stenen en cement werd via een ingenieus takelsysteen uitgevoerd.

Foto's werden beschikbaar gesteld door de historische vereniging Zwaag.

De Bangert was vroeger een belangrijk centrum van fruitteelt en glastuinbouw. Deze beeldbepalende schoorsteen is hieraan een tastbare herinnering. Samen met een kleiner exemplaar achter Bangert 16 is het zelfs de laatste van de vele fabrieksschoorstenen voor kasverwarming die in dit gebied gestaan hebben.
De circa 18,5 meter hoge schoorsteen behoorde bij een aan de Bangert gelegen glastuinbedrijf met elf druivenkassen en is met het naastgelegen ketelhuis gebouwd in 1929 of 1930 in opdracht van tuinder Klaas Balk. Volgens overlevering is de schoorsteen met behulp van een vliegende steiger gemetseld door een Duitse metselaar die naderhand is omgekomen bij de bouw van een schoorsteen in Waalwijk. De radiaalstenen waaruit de schoorsteen is opgetrokken zijn vervaardigd door de NV Canoy-Herfkens Steenfabrieken in Venlo.